כיצד לבטל את המעקב של פייסבוק על האוקולוס קווסט

תוכן עניינים

הקדמה - פייסבוק השיקה את האוקולוס קווסט ואיתו עוד רובד של עקיבה

בכל שנה שעוברת, פייסבוק מבצעת אינטגרציה יותר עמוקה לתוך חיינו האישיים, לא חדש כי פייסבוק עוקבת אחרינו בכל פעולה שאנו מבצעים ברחבי הרשת ובאפליקציות שאותה רכשה במהלך השנים בפרט (אינטסגרם, וואטסאפ, אוקולוס).

בין אם זה במחשב או בטלפון, מרבית הפעילות שלנו משותפת עם פייסבוק.
כיום, רוב האתרים אף עוזרים לפייסבוק באמצעות Plugin שמוטמע באתר\אפליקציה (ביניהם ניתן למצוא אתרים של בנקים, קרנות פנסיה, אתרי קניות ומשלוחים ועוד). כדי שאלה יוכלו לשכלל את הפרסומות אותן אנו רואים על גבי המסך בכל זמן נתון.

אם מסקרן אתכם לראות אילו אפליקציות משתפות עם פייסבוק מידע, אתם יכולים לבדוק זאת בקלות בקישור

ברשת רצים לא מעט פוסטים על איך להגביל גישה של פייסבוק למידע שלכם. אבל אף אחד מהם לא באמת נותן פתרון הגנתי ב100%. הרי שגם אם תכבו אופציה כלשהי היום, מי אמר שעוד שבוע פייסבוק לא ישנו משהו מהצד שלהם ותאלצו לכבות אופציה נוספת – דבר זה יוצר מעגל בו נדרש להיות תמיד עם האצבע על הדופק בכל שינוי קטן שפייסבוק עושים.

בכדי באמת להגן על עצמכם באופן אקטיבי, צריך לאמץ גישת הגנה אקטיבית באמצעות כלים ותוכנות ייעודיות.

במחשב כפי שכולם יודעים קיימים Ad-Blocker, אחד המומלצים הינו uBlock Origin (כתוסף לדפדפן Chrome, Firefox, Edge ועוד, ומי שעדיין לא משתמש בכל סוג של Ad-Blocker זה הזמן להתחיל) אך הבעיה בתוסף זה, שהוא עושה את העבודה רק בדפדפן בו הוא מותקן, בעוד ששאר המכשירים שלכם חשופים לחלוטין.

נשאלת אם כך השאלה, כיצד ניתן להגדיר חוסם פרסומות ברמת הרשת הביתית? מה ניתן לעשות כך שלא משנה איזה מכשיר יהיה מחובר לרשת ה WIFI שלכם, יהיה אוטו’ מוגן בפני מעקב של פייסבוק (ופרסומות בכלל), והעיקרי שבהם מכשיר הקווסט שלכם שכל פתיחה, אופן שימוש וסגירה של אפליקציה מתועדת ונרשמת.

אז איך מבטלים את העקיבה של פייסבוק על מכשירי מציאות מדומה?

התשובה לכך היא הטמעה של כלי בשם Pi-Hole מבוסס Linux על גבי מחשב קטן ועצמאי בסגנון של Raspberry Pi אנו ממליצים על Raspberry Pi Zero בצירוף עם כרטיס זכרון בנפח 32GB (למי שאין כרטיס זכרון – מינ’ שנדרש הוא 2GB).

עלות כוללת 167 שקלים כולל משלוח מהיר עד הבית.
(ניתן גם למצוא גרסה יותר פשוטה בעלות של כ90 שקלים כולל משלוח מאליאקספרס אך לקחת בחשבון זמן הגעה ארוך כיאה לכל דבר שמוזמן משכינינו באסיה)

Pi-Hole הינו כלי חינמי ייעודי שנוצר ב2014 כחלופת קוד פתוח ל-AdTrap. הכלי עושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות עם ממשק ניהול ידידותי בכדי לחסום פרסומות, אתרים זדוניים ועוד שלל תכנים בזמן גלישה תוך תפקוד כשרת DNS. למידע נוסף ניתן לקרוא כאן

התקנת חוסם הפרסומות לביטול המעקב של פייסבוק באוקולוס

1. לפני שמגיעים להתקנת החוסם פרסומות (Pi-Hole) נדרש קודם להתקין את מע’ ההפעלה Raspberry Pi OS,
ההתקנה מאוד פשוטה וזריזה ואף קיים –סרטון– שמפרט שלב אחרי שלב כיצד להתקין את המע’ הפעלה על גבי הכרטיס זכרון.

2. לאחר ההתקנה מחברים את הכרטיס זכרון ל Raspberry Pi, מחברים לחשמל, למסך ומקלדת ועכבר (כלל המתאמים הנדרשים מגיעים כבר בערכה לעיל)

3. לאחר שנכנסנו למע’ הפעלה, נגלה ממשק שמזכיר טיפה את הממשק חלונות המוכר. (אין בו הרבה אפשרויות וגם אין צורך לחפור בהם יותר מידי), וודאו חיבור לרשת הביתית באמצעות לחיצה על סמל הWIFI והמשיכו לשלב הבא.

 

4.בכדי להתקין את הכלי Pi-Hole נדרש לפתוח Terminal באמצעות לחיצה על הסמל שבתמונה:

 

5. בחלון שנפתח כל שנדרש לעשות בכדי להתקין אוטו’ את הכלי הוא לכתוב את הפקודה הבאה (מומלץ להעתיק ולהדביק ישירות לתוך החלון)

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

6.זהו! מכאן ההתקנה תתבצע באופן אוטו’ – עקבו אחר ההוראות (ברוב המקרים כל שנדרש לעשות הוא ללחוץ Enter)

שימו לב! כי בסיום התהליך תקבלו סיסמה לגישה לממשק, תשמרו את הסיסמא הזו ואל תשכחו אותה אחרת לא תוכלו להתחבר לPi-Hole לצורך הגדרה.

Pi-Hole מותקן! מה עוד נשאר לעשות לביטול מעקב של פייסבוק על המכשיר

1. לאחר שהכל מותקן ניתן להגדיר את הpi-hole לחסימת מעקב של פייסבוק, הקלידו במחשב שלכם את הכתובת IP/admin של המכשיר
לדוגמה:

192.168.0.6/admin

3,1

2. לחצו על Login והקלידו את הסיסמא שאותה קיבלתם.

2

3. לאחר ההתחברות תחזרו חזרה למסך הראשי דרכו תוכלו לגשת לכלל ההגדרות של התוכנה

3,1

4. בברירת מחדל, Pi-Hole כבר מגיע עם רשימת ad-block מוכרת. אך אינו חוסם מעקב של פייסבוק. בכדי להוסיף את החסימות פייסבוק יש להוסיף מספר כתובות תחת Blacklist:

5. במסך זה יש להכניס את הכתובות הבאות:

oculus.com
oculuscdn.com
facebook-hardware.com
facebook.net
facebook.com
fbcdn.com
fbsbx.com
fbcdn.net
fb.me
fb.com
crashlytics.com

בונוס:

graph.facebook.com
(הוספת קישור זה יחסום מכם שימוש באפליקציית Venues)
וללחוץ על Add to Blocklist לסיום.

5,4

הכל מותקן! עכשיו רק נותר להגדיר את הראוטר לביטול המעקב של פייסבוק

Pi-Hole מותקן ומוגדר, הדבר האחרון שנותר הוא להגדיר כי הראוטר יתחיל להשתמש בו כשרת DNS ובכך, כלל הרשת הביתית שלכם, והמכשירים המחוברים אליה מוגנים בפני מעקב.

מכיוון שכל אחד משתמש בראוטר אחר, הממשק ניהול משתנה, אבל העקרון נשאר זהה:

  1. מתחברים לממשק ניהול של הראוטר (לדוגמה 192.168.0.1)
1

2. עוברים למסך ההגדרות LAN\WAN בו ניתן להגדיר DNS לשימוש ומגדירים את הכתובת IP של הPi-Hole:

3. שומרים את השינויים ומפעילים מחדש את הראוטר

זהו! ברוכים הבאים! החל מרגע זה, כלל המכשירים שלכם ניגשים לאינטרנט דרך הPi-Hole ומוגנים מפני מעקבים של פייסבוק (ועוד) על המכשיר.

2

סיכום והערות חשובות

  1. יש לשים לב כי המכשיר תמיד מחובר לחשמל ועובד, אם הוא מנותק, לא תוכלו לגלוש ברשת הביתית!
  2. מומלץ להגדיר Static IP לRaspberry Pi ברמת הראוטר.
  3. Pi-Hole הינו כלי מדהים!! שיכול לחסום פרסומות בכל אתר ובכל מכשיר החל מהמחשב ועד לטלוויזיה החכמה שלכם בבית, במידה ואתם מעוניינים להוסיף רשימות נוספות, מומלץ לחקור באינטרנט וספציפית מומלץ להוסיף חלק מהרשימות שמופיעות בקישור זה.
  4. כל רשימה שמוסיפים חובה לעדכן דרך מסך ה – Gravity ולבדוק על מה היא משפיעה שכן הוספת יותר מידי רשימות יכולה לפגוע בחוויית הגלישה ולגרום לאתרים כגון Youtube וFacebook לא לעבוד כלל!
  5. ביטול המעקבים של פייסבוק עפ”י המדריך לעיל אינו מבטל 100% מהמעקב, אך מגביל משמעותית את המידע שנאסף ע”י פייסבוק בזמן השימוש במכשיר הקווסט. לצערנו הדרך היחידה להימנע מאיסוף מידע ע”י פייסבוק בשנת 2021, היא לא להשתמש במוצרי פייסבוק או באינטרנט בכלל.