סקירת מוצר - KORFX - להעצמת חווית משחק במשקפות מציאות מדומה

ככה (לא) עושים Haptic Feedback, בטח שלא לאוקולוס קווסט

כחובבי גאג'טים וטכנולוגיה, כל אקססורי שיכול לשפר את החוויה בזמן המשחק באוקולוס קווסט 2 תמיד קורץ ובעיקר כאשר מדובר במוצרי Haptic Feedback למיניהם כגון הרצועה של Woojer שאותה סקרנו כאן.

אז מה זה Haptic Feedback ואיך הוא מתקשר לאוקולוס קווסט?

אז לפני שנתחיל ולמי שלא מכיר, מה זה בכלל Haptic Feedback ולמה צריך את זה?

Haptic Feedback כשמו כן הוא הינו מודול אשר מתרגם פעולה לתגובה שאותה ניתן להרגיש פיזית באמצעות מודולים ייעודיים ומביא פן אימרסיבי חדש לתוך המשחק,
 בדומה למכשירים מבית אפל, שלטי סוני ואקסבוקס והשלטים של הקווסט עצמם עם הבדל עיקרי ב"עוצמה" המורגשת.

לחובבי סימולטורים הנושא בטח אינו חדש, וכבר קיימים לא מעט מוצרים בשוק החל מכסאות גיימרים ועד למודולים להרכבה DIY שיעבירו את התחושה של הסימולטור למשתמש.

Woojer כבר אכזבו אותנו, ניסיתי עם האוקולוס קווסט אבל זה עדיין לא שם!

לאור האכזבה של הרצועה מבית Woojer שהבטיחה הרבה וסיפקה מעט, חיפשנו אלטרנטיבות בשוק. מכיוון שמדובר בתחום מאוד נישתי המתחרים הבודדים הקיימים כיום נמצאים בפער מחירים משמעותי שקשה להצדיק עבור השימוש אליו זה מיועד.

לאחר (מעט) חפירה ברשת נתקלנו בווסט מבית KOR-FX שנראה כמו גרסת אלפה של מוצרי bhaptic. בעל 2 מנועים, שמתלבש על החלק העליון של החזה ומגיע עם מגבר ייעודי שאותו ניתן לחבר לכל קונסולה באמצעות חיבור AUX רגיל.

 

האתר של KOR-FX מאוד אינפורמטיבי (משהו שהמתחרים יכולים ללמוד ממנו) עם סט סרטונים מקיף שמסביר כיצד להשתמש במוצר (ביג לייק על זה!) ואחרי מעבר על כלל הסרטונים ההשקעה של 100$ במוצר שלהם נראתה סבירה והגיונית בהחלט.

תהליך קניית הווסט מKOR-FX ששווה לדעת

שלב ההזמנה:

ההזמנה דרך האתר פשוטה למדי (למרות שקיימים מספר אתרים שדרכם ניתן להזמין) האתר הראשי korfx.com שולח לארץ ובעלות משלוח דיי נמוכה.

שלב השילוח:

כאן התחילו להידלק נורות אדומות, החל ממהעובדה כי מדובר במוצר שקיים בשוק מספר שנים ועם 0 ביקורות ברדיט (למעט תגובה שלנו על המוצר) ועד לעובדה כי קונה נוסף שהזמין בסמוך למועד הרכישה שלנו קיבל ווסט DOA (במילים פשוטות – מוצר מת).

המספר מעקב שקיבלנו אכן היה של החבילה, אך מסיבה לא סיבה החבילה עשתה טיול ברחבי ארה"ב-קנדה-ארה"ב ורק לאחר מכן יצאה לארץ. כאשר בכל תחנה היה עיקוב מול רשויות המכס שככל הנראה לא הבינו מה המוצר המדובר כשהוא ארוז (וככל הנראה בסריקה נראה דומה לדברים שמוזמנים בשוק השחור).

לאחר חודשיים וחצי המתנה הווסט סוף סוף הגיע למרכז הדואר הקרוב אלינו. לא נשקר! ההתרגשות הייתה בשיאה.

החבילה הגיעה, עכשיו ניתן לחבר לאוקולוס קווסט!

KOR-FX Haptic Feedback:

החבילה הגיע ארוזה היטב, הווסט היה נקי וחדש לחלוטין והדבר הראשון שבדקנו זה אם הוא בכלל נדלק (לאור התגובה היחידה שקיימת ברדיט על המוצר). ולשמחתנו הוא נדלק מלווה בצליל "On" 

המגבר:

ביחד עם הווסט מגיע מגבר קטן, עם 2 כניסות:

  • מתח דרך Mini USB – בחירה תמוהה למדי בהתחשב בעובדה שהמכשיר שוחרר כבר לאחר שType C נכנס לשימוש ועוד יותר מוזר כאשר מקבלים מכשיר כזה בשנת 2021
  • Line In – כניסת אודיו מהמכשיר בו משתמשים (מחשב קונסולה וכו')

המגבר מחובר אלחוטית לווסט ומשדר אליו מידע דרך 2.4ghz סטנדרטי עם כמעט 0 לייטנסי!

כן כן! הבעיה שעבורה שWoojer טרחו להמציא מונח חדש (Pseudo-Latency)

 Kor-FX כבר פתרו בשנת 2014!

כאשר היתרון המשמעותי ביותר של המגבר הוא שניתן להפעיל אותו באמצעות 4 סוללות AA רגילות במידה והמכשיר אליו מחברים אינו יכול לספק מתח דרך USB (כגון מכשירי סלולר וקונסלות ניידות כגון קווסט).

כל שיטת החיבור היא Plug & Play בהגדרה ולא נדרש להתקין שום דבר לצורך השימוש בווסט.

 

איזה משחקים באוקולוס קווסט עובדים יותר או פחות טוב ואיך הווסט??

הווסט:

הווסט כאמור מחובר למגבר בצורה אלחוטית.
בעל 2 מנועי Haptic Feedback שמופעלים באמצעות זוג סוללות AA לכל אחד.

בווסט קיימים כפתורי שליטה על הווליום וכמו כן כפתורי שליטה על הפילטר שאמור לשנות את הטווח חיתוך של התדר הנמוך לצורך הדגשת הבאסים תוך כדי משחק (שקר גס – אך נק' לטובת KOR-FX זה גם משהו שהודגש בסרטונים באתר).

בין אם בגלל השימוש בסוללות, מנועים קטנים מידי או הגבלות מצד המגבר עצמו התחושה המתקבלת יותר מתקרבת לרטט של טלפון ורעש של מכונת תספורת במקום פידבק אמיתי, מה שבאופן מיידי גוזר את דינו של המוצר.

משחקים באוקולוס קווסט שניסינו היו הסטנדרט של משחקי קצב כגון Pistol Whip, Beat Saber, ומשחקי יריות כגון Pavlov וPopulation:One, נייטיב בקווסט וגם דרך לינק.
ההרגשה היא עדינה במקרה הטוב ולא מורגשת כלל במקרה הרע.

אם להשוות לפידבק המתקבל מהרצועה מבית Woojer, כאשר 1 זה מינ' ו10 זה המקס'. הווסט של Kor-FX הוא באזור ה5 בהשוואה, כאשר צריך לזכור שגם הפידבק מהרצועה של Woojer לא הכי מורגש.

גם לאחר בדיקת באסים, ו"Break-In" של הרמקולים באמצעות ניגון בלופ של Bass Test לאורך 30+ שעות לא קרו קסמים והתחושה לא השתנתה.

חשוב להדגיש כי ניתן להגביר משמעותית את העוצמה דרך המחשב (באמצעות Voicemeeter לרמה שאכן הפידבק יהיה מורגש, אך זה מלווה ברעש ורטט של שאר הרכיבים בווסט לרמה בלתי נסבלת (אפילו בהשוואה לרטט של Woojer כאשר חורגים מהעוצמה שאליה המכשיר יועד).

כמובן שגם הסוללות AA אינן מסוגלות להתמודד עם הדרישה ודועכות לאחר כמה דק' של שימוש אינטנסיבי וזאת בהשוואה לכ4 שעות עבודה בעוצמה "מירבית" שבה הווסט תומך ללא שימוש ב Voicemeeter.

אפשר לומר כי KOR-FX הצליחו לעשות הכל בווסט חוץ מהמטרה העיקרית לשמה הווסט נוצר מלכתחילה.

תקשורת עם החברה:

לצערנו, התקשורת עם החברה לא קיימת. האימייל מחזיר שגיאה, ערוץ היוטיוב אינו פעיל וניכר כי המנגנון היחידי שכן עובד שם זה מנגנון הסליקה והשילוח ללקוח. אם אכן יש אדם אמיתי מאחורי האתר של Kor-FX לא כל כך משנה לו מה החווית שימוש במוצר ובכלל הטיפול בלקוח.

הזכרתי לעיל כי זמן השילוח לקח זמן רב (כחודשיים וחצי) שבמהלכם כבר הרמנו ידיים מכך שהמוצר אכן יגיע ופנינו לחברת האשראי לצורך קבלת זיכוי (פעולה שהתבררה כפשוטה למדי).

לאחר הגעת המוצר ניסינו שוב ליצור קשר עם החברה, גם לצורך מענה על שאלות וגם לצורך תשלום בשנית עכשיו שהמוצר בידנו וגם אז לא התקבל שום מענה.

טוב, בואו נסכם - הרעיון טוב הביצוע... לא שם, לפחות לא בהשוואה למוצרים אחרים בשוק ובכלל לנישה שאליה המוצר פונה

הווסט של KOR-FX הוא כל מה שHaptic Feedback ווסט אמור להיות ברעיון ומה שהוא לא צריך להיות בביצוע. החברה קלעה בול בכל הנושאים האפשריים החל ממבנה ארגונומי ועד לקלות השימוש ופספסה לחלוטין בכל הנושא של חווית המשתמש מהמוצר עצמו.

אם העלות של הרצועה מבית WOOJER עומדת על 180$ ומתקבלת הרגשה של מוצר חצי אפוי, המחיר של הווסט מבית KOR-FX בעלות של 100$ נותן תחושה של כסף שנזרק לפח (ובאמת רב תודות לכאל שפשוט נתנו זיכוי מלא בלי לשאול שאלות מיותרות)

 

היתרונות:

  • Plug & Play
  • נייד לחלוטין
  • לייטנסי מאוד מאוד נמוך!
  • ארגונומי ונוח על הגוף

החסרונות:

  • פידבק חלש
  • מגבר לוקה בחסר
  • חיבור מיני USB

אז למי שמחפש ווסט Haptic Feedback יכול להמשיך הלאה כי זה לא המוצר בשבילו.

באופן אישי, המוצרים האחרונים גרמו לנו להבין כי לא מספיק רק מודולים Haptic Feedback (רבים וטובים ככל שיהיו) אלה גם האינטגרציה לתוך המשחק.

כיום למרות המחיר הגבוה, bHaptic הינם היחידים שעושים את המאמץ מול מפתחים להטמיע התממשקות המוצרים שלהם בכותרים השונים וקיימים 18 כותרים עם תמיכה נייטיב בקווסט וכ50 משחקים מSteamVR ולמי שמחפש להיות חלוץ בתחום וכסף אינו פקטור מדובר בווסט היחיד ששווה ככל הנראה לרכוש בתקופה זו.