בית » אוקולוס קווסט לטיפול בפחדים וחרדות
יש אנשים שסובלים מפחדים וחרדות במשך שנים, וכתוצאה מכך מירידה משמעותית באיכות החיים. האם טיפולי תרפיה בחשיפה המבוצעים בעזרת טכנולוגיית מציאות מדומה, הולכים לשנות את התמונה?
כותב המאמר הינו דוד בן – משה מנכ”ל סטודיו VIRTUALION המתמחה ביישומן של טכנולוגיות מציאות מדומה ( VR) | מציאות רבודה (AR) | מיקס ריאליטי (XR)
באופן הזה תרפיה בחשיפה באמצעות מציאות מדומה מאפשרת להתמודד בצורה יעילה עם מגוון פוביות ופחדים, דוגמת פחד מנהיגה, פחד מטיסה, פחד גבהים, חרדה חברתית ועוד.
איך מתמודדים עם פחד גבהים באמצעות טכנולוגיית המציאות המדומה?
לצד הטיפול היעיל בפוביות, טיפולי ה- VRET מסייעים גם לאנשים הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית.
רבות דובר בשנים האחרונות על היכולת של יישומי המציאות המדומה לשנות לנו את החיים – אך מה בנוגע לאיכות החיים? אנשים שסובלים מפוביות, חרדות והפרעות דחק פוסט טראומטיות חווים לעיתים ירידה משמעותית באיכות החיים. כעת יישומי מציאות מדומה חדשניים מאפשרים להם להתמודד בצורה טובה יותר עם הסימפטומים – ולהעלות את איכות החיים. כל זה מתאפשר באמצעות טיפולי תרפיה בחשיפה
(Virtual reality exposure therapy או בראשי תיבות: VRET), המתבצעים בעזרת טכנולוגיית מציאות מדומה.
אנשים הסובלים מפחדים, חרדות או הפרעת דחק פוסט טראומטית פעמים רבות נמנעים מהסיטואציה שגורמת להם לפחד או חרדה. כך למשל יתכן שאדם הפוחד ממקומות סגורים ימנע מכניסה למעלית, ואדם הסובל מפחד טיסה ימנע מטיסות.
טיפולי תרפיה בחשיפה נועדו למגר את ההימנעות ממצבים, רגשות או סיטואציות מסוימים, באמצעות הפחתת הלחץ והחרדה. איך עושים את זה? באמצעות חשיפה מבוקרת למחשבה או הסיטואציה ממנה פוחד המטופל, חשיפה שמאפשרת לו להתמודד ולהפחית בהדרגה את רמות הפחד והחרדה.
כדי שטכניקה טיפולית זו תהיה יעילה, על המטופל להתמודד כאמור עם הסיטואציה ממנה הוא פוחד או נמנע. אך מה עושים כשרוצים לאפשר לאדם להתמודד עם הסיטואציות שחווה וקשה לשחזר אותן במציאות, למשל הלם קרב או אדם שמפחד לעלות על מטוס?
כאן נכנס לתמונה עולם המציאות המדומה.
שימוש במציאות מדומה לצורך טיפולי תרפיה בחשיפה מאפשרים לשחזר מגוון רחב של סיטואציות בצורה ריאליסטית ובנוסף, הופכים את החשיפה למבוקרת והדרגתית יותר. אם למשל לאדם מסוים יש פחד מעכבישים (או מכל חיה אחרת), אפשר לחשוף אותו בתור התחלה למפגשים ווירטואליים שמצד אחד נראים ריאליסטיים, אך מצד שני מאפשרים לו לדעת שלא נשקפת כל סכנה. במובן זה טיפולי החשיפה הווירטואליים מאפשרים חשיפה הדרגתית ומבוקרת יותר, לפני החשיפה למושא הפוביה בעולם האמיתי.
באופן הזה תרפיה בחשיפה באמצעות מציאות מדומה מאפשרת להתמודד בצורה יעילה עם מגוון פוביות ופחדים, דוגמת פחד מנהיגה, פחד מטיסה, פחד גבהים, חרדה חברתית ועוד.
איך מתמודדים עם פחד גבהים באמצעות טכנולוגיית המציאות המדומה?
לצד הטיפול היעיל בפוביות, טיפולי ה- VRET מסייעים גם לאנשים הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית.
במדינתנו רווית המלחמות, הטילים והפיגועים, לא מעט אנשים סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). אך לא רק אנשים שחוו מלחמה או פיגוע עשויים לסבול מ- PTSD, אלא
גם אנשים שעברו אירוע טראומטי מכל סוג שהוא, כמו למשל תאונה או תקיפה מינית.
אנשים שסובלים מ- PTSD מתקשים להחלים מהטראומה שעברו. תגובת הדחק המתמשכת לאירוע הטראומטי גורמת להימנעות מסיטואציות מסוימות, להפרעות שינה, לפלאשבקים מהאירוע הטראומטי ולהופעת סימפטומים נוספים, שפוגעים בצורה משמעותית ביכולת לתפקד ובאיכות החיים.
למרבה השמחה, יש אור בקצה המנהרה (ליתר דיוק, בקצה המשקפיים): מחקרים שבוצעו בקרב הלומי קרב ממלחמת ווייטנאם, בדקו כיצד תרפיה בחשיפה המבוססת על טכנולוגיית מציאות מדומה יכולה לסייע להם. כאשר הם ענדו את משקפי המציאות המדומה, וותיקי המלחמה נכנסו לתוך עולם שהפגיש אותם עם חוויות מוכרות מהמלחמה: מראות של מסוקים, ג’ונגלים עבותים ועוד.
כך זה נראה:
המחקרים שבוצעו העידו כי החשיפה המבוקרת למראות אלו, סייעה להפחתת תסמיני
ה- PTSD בקרב אותם הלומי קרב. תוצאות דומות התקבלו כאשר השתמשו באותה טכניקה טיפולית גם בקרב חיילים אמריקאים ששירתו בעירק ואפגניסטן.
האם המציאות המדומה תסייע לנו להפוך את מציאות היום יום ליותר נעימה ופחות מפחידה? ימים יגידו.